Reklama
 
Blog | [email protected]

Řídit stát jako…

Vyňato z článku na blogu hnutí ANO 2011 s výmluvným názvem Řídit stát jako firmu?: „Ve firmě i ve státě fungují demokratické principy vzniku a rozhodování jejich orgánů…Občané ČR jsou však zatím bohužel v mnohem slabším postavení než akcionáři firmy.  Nemohou odvolat špatné vedení státu…změnit špatné zákony…mohou jen smutně přihlížet rozkrádání, devastaci a zadlužování svého státu…skutečná změna může nastat jen s úplnou výměnou politické garnitury.“ Není to vůbec nějaký útržek účelově vysazený z kontextu-celý text tepe nízkou odpovědnost poslanců a jejich přezíravost vůči lidu, kterou dokládá například na nechuti k zavedení prvků přímé demokracie.

Úsměvné je už to, jak se nám autor, pan Jaroslav Kopic, snaží vsugerovat, že současní politici jsou něco jako samozvaná vládnoucí vrstva, která se směje bezmocné lůze voličstva. Sám totiž očividně zná princip, jímž se demokracie vyznačuje především, princip voleb. Nějak ho ovšem buď nenapadlo, nebo jen opomněl zmínit, že volby byly nástrojem odstranění nevyhovující politické garnitury od převratu v roce 1989, a ANO není první ani poslední, kdo bude usilovat u přízeň voličů s hesly „nejsme jako oni“ a „volte změnu“.

Zásadnější chyba je ale v pohledu, že řídit stát jako firmu je v „bytostném zájmu ČR“, a že se vlastně téměř neliší od současného systému, ba že je dokonce demokratičtější. Prozradím teď nejen panu Kopicovi jednu zajímavost, která mu buď unikla, nebo ji při psaní článku zatlačil někam hluboko dospod roviny myšlení. Účelem firmy není jen tak efektivně fungovat ve prospěch všech. Účelem firmy je generace zisku. Zisk poté ve všech firmách putuje výš-primárně majiteli, který se o něj podělí s vysokým managementem a případně těmi, kdo mu poskytli kapitál.

Jakkoli se snaží pan Kopic vykreslit voliče hnutí ANO jako akcionáře, kteří dostanou odpovídající podíl na zisku, občané ČR ve skutečnosti před jeho první účastí ve volbách nic do tohoto podniku nevložili. Nejsou tedy původními vlastníky kapitálu nutného pro provoz firmy, jsou spíše tím, čím je pro ČEZ ložisko uranu. Skuteční akcionáři stejně jako v případě klasické firmy investovali do ANO peníze, a jejich penězi jsou těženy hlasy voličů, které se přetaví nejen v politický, ale zejména ve finanční zisk.

V okamžiku, kdy firma ANO získá monopol na řízení našeho státu, stanou se jeho občané zaměstnanci pana Babiše. Nadáváte někdy na šéfa? Zdá se vám, že jeho mzda je příliš vysoká? Volili byste jej na vyšší pozici ve firmě protože „už si nahrabal dost“? Věříte tomu, že mu budou jeho zaměstnanci přednější než ziskovost firmy?

Reklama